Parti Tüzüğü 11 Ocak 2024, 21:25
PARTİ TÜZÜĞÜ
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
1 – PARTİNİN ADI :
Bu tüzük hükümleri çerçevesinde kurulan partinin adı OCAK PARTİSİ’ dir.
2 – PARTİNİN KISALTILMIŞ ADI
Partinin kısaltılmış adı “ OCAK “ ‘tır.
3 – PARTİNİN MERKEZİ :
Partinin Genel Merkezi Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf Kansu Cad. No: 102/A Balgat, Çankaya / ANKARA’ dır.
4 – PARTİNİN HUSUSİ İŞARETİ – LOGOSU
Ocak Partisi logosu; mavi, turkuaz ve yeşil renk geçişli hilal içinde mavi, turkuaz ve yeşil geçişli dünya ve bu logo altında mavi renkli OCAK PARTİSİ yazısı şeklindedir.
LOGO :
5 – PARTİNİN KURUCUSU :
Partinin Kurucusu ve İlk Genel Başkanı Kadir Canpolat’tır.
6 – PARTİNİN KURULUŞ DAYANAĞI :
OCAK PARTİSİ; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere, Siyasi Partiler Kanunu, İnsan Hakları Kanunları ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Seçim Kanunları, diğer kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde olmak üzere Partinin Tüzüğü ve Programına göre ülke çapında teşkilatlanmak ve faaliyet göstermek üzere kurulmuş siyasi bir teşekküldür.
AMAÇ VE GÖREVLE İLGİLİ TEMEL İLKELER
7.1 - OCAK PARTİSİ, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine, Atatürk’ün İlke ve İnkılaplarına bağlı, evrensel hukuk çerçevesinde, temel insan hak ve hürriyetlerini kabul eden, demokrat, milli kültür ve medeniyetine bağlı milliyetçiliği esas alan devlet idaresini amaç edinmiştir.
7.2 – OCAK PARTİSİ Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünü ile yönetim biçiminin CUMHURİYET olduğunu, Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Milletimizin olduğu inancı ile hukukun üstünlüğü ilkesini kabul eder.
7.3 - OCAK PARTİSİ, Türkiye Cumhuriyetinin Bölünmez Bütünlüğünü koruyarak Dil, İnanç, Irk, Cinsiyet ayrımı yapmaksızın “İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın” inancı ile İnsana hizmet etmeyi ilke edinmiş ve Devletin İnsana hizmet etmek için var olduğunu kabul eder.
7.4 - OCAK PARTİSİ, Türkiye Cumhuriyetinin Bölünmez Bütünlüğü çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Yaradılıştan gelen Dil, İnanç, Irk ve Cinsiyetin bir ayrım değil aksine kaynaştırıcı bir zenginlik olduğunu kabul eder ve her türlü ayrımcılığı reddeder.
7.5 - OCAK PARTİSİ, Türk toplumunun gelir dağılımındaki eşitsizliği sosyoekonomik yapıda en büyük sorun olarak görür ve gelir dağılımında ki eşitsizliğin giderilmesini sağlamayı, Dünyadaki ekonomik gelişmeler ışığında olumsuzlukları ülkeden bertaraf etmeyi ve olumlu fırsatlardan da faydalanmayı ilke edinmiştir.
7.6 – OCAK Partisi, Türk gençliğinin ileriye umutla bakan, refah, gelişmiş, eğitim eşitliğinde, özgür, bireyler olarak yetiştirilmesini ve Türkiye için mücadele etmesini amaç ve ilke edinmiştir.
7.7 - OCAK Partisi, Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşları etnik kimlik ayırmaksızın tek bir milleti teşkil ettiğini kabul eder.
7.8 - Partinin Tüzüğü, Genel Başkan, Kurucular kurulu, partinin diğer organları dâhil partiye üye olan tüm bireyleri bağlar. Tüm partililer, partinin amaç ve hedefleri dışına çıkamaz. Partililer, bilgi ve becerisi çerçevesinde partinin çalışmalarına iştirak ederek bilgi ve becerileri ile partinin hedef ve amaçları için çalışırlar.
İKİNCİ BÖLÜM
PARTİ ÜYELİĞİ :
8 – PARTİ ÜYESİ OLMA ŞARTLARI
8.1 – Parti tüzüğünde belirtilen amaç ve ilkeleri kabul etmiş olmak.
8.2 – Başka bir siyasi partiye üye olmamak
8.3 – Medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak.
8.4 – Partiye belirli bir üyelik aidatı ödemeyi taahhüt eden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes OCAK PARTİSİ’ ne üye olabilir.
9 – PARTİ ÜYELİĞİ KABUL EDİLMEYECEK OLANLAR:
9.1 – Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkûm olanların üyelikleri kabul edilmeyecektir.
9.2 – Taksirli suçlar hariç beş yıl ağır hapis veya beş yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olanların üyelikleri kabul edilmeyecektir.
9.3 – Türk ceza Kanununun İkinci Kitabının birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkûm olanların üyelikleri kabul edilmeyecektir.
9.4 – Terör eyleminden mahkûm olanların üyelikleri kabul edilmeyecektir.
ÜYELİK İŞLEMLERİ:
10.1 – Üyelik şartlarını haiz olan kişi, Partinin İlçe teşkilatına şahsen, İadeli Taahhütlü posta ile veya Partinin resmi internet sitesi üzerinden Üye Giriş Beyannamesi doldurarak başvuruda bulunabilir. O ilçede parti teşkilatı yok ise en yakın İlçede ki Parti teşkilatına başvuruda bulunabilir. Yapılan üyelik başvuruları İlçe Yönetim Kurulu tarafından en geç 30 gün içinde karara bağlanır ve üyelik başvurusunda bulunan kişiye müspet ya da menfi cevap verilir.
10.2 – Parti üyeliği kabul edilenlerin üyelikleri İlçe Yönetim kurulunca karara bağlanır.
10.3 – Parti üyeliği kabul edilenlerin üyelikleri Üye Kayıt Defterine kayıt edilir.
10.4 – Parti üyelikleri ret edilenler, talebin ret kararına istinaden ilgili kişi 15 gün içinde İlçenin bağlı bulunduğu İl Teşkilatına itirazda bulunabilir. İl Teşkilatı 15 gün içinde itirazı karara bağlar.
10.5 – Partinin, üyelikler ile ilgili işlemlerine ilişkin aykırı üyelikler geçersizdir. Bu üyelikler, Genel Merkez Teşkilat Başkanlığınca üyelikten çıkarılır.
10.6 – Sürekli Yurtdışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, üyelik işlemlerini bulundukları yerde Parti Temsilciliği varsa Parti Temsilciliğine müracaatla veya Partinin resmi internet sitesi üzerinden yapabilirler.
GENEL MERKEZ YÖNETİMİNCE ÜYELİĞE KABUL İŞLEMLERİ
11 – Partiye üye olmak isteyen TBMM üyeleri, Siyasi Partilerin Merkez Yönetim Kurulu’nda veya Disiplin Kurulu üyeliği yapmış olanlar, Belediye Başkanları’nın üyelik başvuruları Partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu Başkanlık Divanı’nda değerlendirilir ve karara bağlanır. Üyelikleri kabul edilenlerin başvuru evrakları ve üyelik kararlarının birer nüshası bağlı bulundukları İl, İlçe teşkilatına gönderilir ve İl, İlçe teşkilatı Merkez Karar Yönetim Kurulu kararı üyelik kayıt işlemlerini yapar. Genel Merkez, fayda sağlayacağını düşündüğü kişiler hakkında aynı işlemleri yapar.
PARTİDEN AYRILMIŞ BULUNANLARIN YENİDEN ÜYELİĞİ
12.1 – Kanundan kaynaklı sebepler hariç olmak üzere, parti üyeliğinden istifa etmiş olanlar, yeniden üyelik başvurusunda bulunması halinde; bağlı bulunduğu İlçe yönetim kurulunun görüşü alınarak, İl yönetim kurulunca karara bağlanır. Tekrar üyelik başvurusu yapan kişinin üyeliği ret edilmesi halinde, üyeliği ret edilen kişi; kararın kendisine bildirilmesinden itibaren 15 gün içinde Merkez Karar Yönetim Kurulu’na itirazda bulunabilir.
12.2 – Kanundan kaynaklı neden olmaksızın, Kurucular Kurulu, Merkez Karar Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu üyeliği, il başkanlığı, İl Belediye Başkanlığı yapmış olanlar, Partili Milletvekillerinden istifa etmiş olanların yeniden parti üyeliği için yapacakları başvurular Merkez Karar Yönetim Kurulu’nca karara bağlanır. MKYK’nın vereceği bu karar kesindir.
ÜYE KAYIT DEFTERİ
13 – Üye kayıtları için kullanılacak üye kayıt defterleri, Genel Merkezce hazırlanmış, İl yönetim tarafınca ilçe teşkilatlarına ulaştırılmış İlçe Seçim Kurulunca tasdik edilmiş üye kayıt defterleri kullanılır.
ÜYELİK KİMLİK BELGESİ
14 – İlçe yönetim kurulunca üyeliği kabul edilen kişiye, Parti Genel Merkezi tarafından belirlenmiş üye kimlik belgesini verir. Bu üye kimlik belgesi, parti üyesi olmasını belgelemek dışında hiçbir amaçla kullanılamaz.
ÜYELİĞİN SONA ERMESİ
15 – OCAK PARTİSİ üyeliği,
- Ölüm
- İstifa, (istifanın kabul edilebilmesi için istifanın ya Noter aracılığıyla veya yazılı beyan ile yapılmış olması gerekir. Yazılı yapılan istifa bildirimlerinde imzanın istifayı yapmış olan kişiye ait olduğu tespiti yapılır).
- Başka bir partiye üye olmak, başka bir partiye üyelik başvurusunda bulunmak, başka bir partiye üye olmasa dahi başka bir partide görev almak,
- Kanun ve parti tüzüğüne göre üye olma şartlarını üyelik başvurusu anında tespit edilmemiş olup sonradan tespit edilmesi durumunda,
- Disiplin Kurulu kararı ile Partiden ihraç edilmiş olanlar,
- Yukarıdaki maddelerden birinin belgelenmesi ile Parti üyeliğine son verilen kişilerin üye kayıtları, İlçe yönetim kurulunca silinir. Bu karar ilgili kişiye 7 gün içinde yazılı olarak bildirilir. İlgili kişi kendisine yazılı bildirimin yapılmasını müteakip 7 gün içinde MKYK’ ya itirazda bulunabilir. Yapılan itiraza MKYK 15 gün içinde cevap verir bu karar parti içi işlemlerin yapılması için kesin karardır.
PARTİ ÜYELERİNİN HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
16.1 – Parti üyeleri, partinin tüzüğü ve parti programı çerçevesinde partinin her kademesinde ve temsil yerlerinde partinin amaç ve hedefleri doğrultusunda aday olabilirler.
16.2 – Parti üyeleri, partinin teşkilatları tarafından düzenlenen toplantılara katılarak parti tüzüğü ve parti programı çerçevesinde görüş ve önerilerini bildirebilir.
16.3 – Parti üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Kanunları, Parti Tüzüğü, Parti Programı ve Parti yönetmeliklerine ve parti organlarınca alınan kararlara uyar.
16.4 – Parti üyesi, Türkiye Cumhuriyeti Ülkesinin bölünmez bütünlüğü çerçevesinde hiçbir ayrım yapmaksızın, Milleti oluşturan her bireyin ekonomik, toplumsal, siyasi temel hak ve özgürlükleri için bilgi ve becerisi nispetinde azimle çaba sarf eder.
16.5 – Parti üyeleri, yetkili organlarca alınan kararlara ve yayınlara aykırı söz ve bildirim ve yayında bulunamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BİRİNCİ BÖLÜM
PARTİ TEŞKİLATI
TEŞKİLAT
17 – Parti Teşkilatı Genel Merkez, Taşra Teşkilatı, ihtiyari kurullar, kadın ve gençlik kolları ve diğer yan kuruluşlar ile Yurtdışı temsilciliklerden oluşur. İl, ilçe, belde, köy ve Mahalle temsilcilikleri, seçim çevresi başkanlıkları, sandık bölgesi temsilcilikleri kurulabilir bununla ilgili çalışma esasları MKYK tarafından belirlenen yönetmelik ile uygulanır.
17.2 – Genel Merkez, İl, İlçe ve taşra teşkilatına bağlı olarak yan kuruluşlar kurabilir. Kadın Kolları Genel Başkanının onayı alınmak suretiyle İl ve İlçe Kadın Kolları Başkanı atanabilir.
TEŞKİLAT ORGANLARI
18.1 – GENEL MERKEZ TEŞKİLATI
- Büyük Kongre
- Genel Başkan
- Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK)
- Merkez Yürütme Kurulu (MYK)
18.2 – İL TEŞKİLATI
- İl Kongresi
- İl Başkanı
- İl Yönetim Kurulu
- İl Yürütme Kurulu
18.3 – İLÇE TEŞKİLATI
- İlçe Kongresi
- İlçe Başkanı
- İlçe Yönetim Kurulu
- İlçe Yürütme Kurulu
18.4 – BELDE TEŞKİLATI
- Belde Kongresi
- Belde Başkanı
- Belde Yönetim Kurulu
- Belde Yürütme Kurulu
- 5 – YAN KURULUŞLAR
- Kadın Kolları
- Gençlik Kolları
- Diğer Yan Kollar
18.6 – GRUPLAR
- TBMM Parti Grubu
- İl Genel Meclisi Grupları
- Belediye Meclisi Grupları
Mahalle, Köy, Sandık Bölgesi, Seçim Çevresi Temsilci ve Kurulları
Parti temelini mahalle, köy, sandık bölgeleri oluşturur. Parti faaliyetlerini tanıtmak mahalle, köy ve sandık bölgeleri tarafınca yapılır, bölgedeki talepleri ve olası aksaklıkları raporlamak mahalle ve sandık bölgesi temsilcileri yoksa ilçe ve belde yönetim kurullarınca görevlendirilmiş parti üyesi kadın kolları ve gençlik kollarından 1 er kişi olmak üzere en az 3 kişiden oluşturulmuş parti temsilcileri tarafından yapılır.
Seçim dönemlerinde veya uygun gördüğü zamanlarda, il yönetim kurulları seçim çevrelerinde seçim çalışmaları yönetecek kurullar oluşturabilir.
YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLER
Merkez Yönetim Kurulu kararı ile gerekli görülen ülkede, temsilcilik açılacak ülkenin kanunları, mevzuatları göz ardı edilmeden Yurtdışı temsilcilikler oluşturulabilir.
İKİNCİ BÖLÜM
TEŞKİLAT ORGANLARININ OLUŞUMU, GÖREV VE YETKİLERİ
MERKEZ TEŞKİLATI
19.1 – BÜYÜK KONGRE GÖREV VE YETKİLERİ
Büyük kongre partinin, en üst karar ve denetim organı olup bu sıfatla;
19.1.1 – Parti Genel Başkanı’nı, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ile Merkez Disiplin Kurulu’nun asıl ve yedek üyelerini ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyelerini gizli oylama ile seçmek,
19.1.2 – Partinin Tüzük ve programında değişiklik yapmak, gelir-gider ve kesin hesabını kabul veya reddetmek, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun faaliyet raporu ile gelecek dönem bütçesini müzakere edip karara bağlamak, yönetimin ibrası konusunda karar vermek,
19.1.3 – Toplumu ve devleti ilgilendiren konularla, kamu faaliyetleri ve Parti politikaları hakkında genel nitelikte olmak kaydıyla temenni niteliğinde veya bağlayıcı kararlar almak,
19.1.4 – Partinin tüzel kişiliğinin feshine, başka Parti ile birleşmesine karar vermek, fesih kararı vermesi halinde Parti mallarının tasfiyesi ve intikal şekli ve yerini karara bağlamak,
19.1.5 – Kanun ve Tüzükte verilen diğer görevleri ifa etmek, gündeminde yer alan konuları müzakere edip karara bağlamak,
Büyük Kongrenin yetki ve görevidir. Büyük Kongre partinin en yüksek organıdır, bu nedenle bütün partililer büyük kongre kararlarına uyarlar.
19.2 – BÜYÜK KONGRE DELEGELERİ
19.2.1 – Büyük Kongre, il kongrelerince seçilmiş delegeler ile tabii delegelerden oluşur. Seçilmiş delegeler toplamı, TBMM üye tam sayısının iki katından fazla olamaz.
19.2.2 – Seçilmesi gereken toplam delege sayısının yarısı olan 600 delegelik, illerden seçilecek milletvekili sayısına göre illere tahsis edilir. Tahsisten sonra kalan delege sayısının, Partinin son milletvekili genel seçiminde almış olduğu toplam oya bölünmesiyle kat sayı elde edilir. Kat sayının, Partinin ilde almış olduğu toplam oyla çarpımı sonucu bulunacak rakam ile yapılmış tahsisin toplamı, o il kongresinde seçilecek büyük kongre delege sayısını teşkil eder.
19.2.3 – Büyük kongrenin yapılacağı tarihe göre, Partinin katıldığı genel seçim olmamış veya Partinin seçimlere katılmamış olması gibi hallerin varlığında, her il; seçmesi gereken milletvekili sayısının iki katı delege ile büyük kongrede temsil olunur. İl kongrelerinde ilin kaç adet büyük kongre delegesi seçeceği, kongre seçim takvimine karar verildiğinde; Teşkilat Başkanlığı’nca hesaplanır ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nca onaylandıktan sonra il başkanlıklarına bildirilir. Hatalı hesaplamalar, aynı yöntemle düzeltilir.
19.2.4 – Genel Başkan, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, Merkez Disiplin Kurulu başkan ve üyeleri, üyeliği devam eden Parti Kurucuları ile Partili bakan ve milletvekilleri büyük kongrenin tabii delegeleridir.
19.2.5 – Görevde bulunan Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu başkan ve üyeleri, Parti ile üyelik bağı devam etmek kaydıyla Genel Başkanlık, Bakanlık, TBMM üyeliği, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliği, Merkez Disiplin Kurulu başkan ve üyeliği ve Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu başkan ve üyeliği, Genel Merkez Kadın ve Gençlik Kolları başkanlığı yapmış olanlar, büyük kongrenin onur üyesidirler. Bunlar kongrede söz alabilir, fakat delegelik sıfatları olmadıkça oy kullanamazlar
19.3 – BÜYÜK KONGREYİ OLAĞAN TOPLAMA YETKİSİ VE ZAMANI
19.3.1 – Büyük kongreyi olağan toplama yetkisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na aittir. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, iki yıldan az, üç yıldan fazla olmamak kaydıyla büyük kongreyi toplamak zorundadır.
19.3.2 – Büyük kongrenin gündemi, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nca hazırlanır. Kongrenin tarihi, yeri ve saati, nisap olmaz ise ertesi gün yapılacak ikinci toplantının tarih, yer ve saati, en az 15 gün önce Parti Genel Merkezinde ve Partinin resmi internet sitesinde ilan edilir ve il başkanlıklarına yazı ile bildirilir. Ayrıca kongrenin tarih, yer ve saati; gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için, en az 7 gün önce yetkili mülki amirliğe bildirilir. Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı, seçilmiş ve tabii delegeler belli olacak şekilde, büyük kongre delege listesini ve gündemi yetkili kılınmış seçim kuruluna kongreden 15 gün önce vermek suretiyle tüzüğün 44.3 maddesinde belirtilen askı ve işlemleri, büyük kongre açısından aynen ikmal eder. Böylece yetkili seçim kurulunca onaylanarak kesinleşen liste, büyük kongrenin delege yoklama çizelgesini oluşturur.
19.3.3 – Tüzüğün 44.5 maddelerinde yer alan; kongrenin açılışı, toplantı ve karar yeter sayıları, divan başkanı seçimi, divan heyetinin oluşumu ile kongre divanının yetki ve görevlerine ilişkin hükümler, büyük kongre hakkında da aynen uygulanır.
19.4 – GENEL BAŞKANIN AÇILIŞ KONUŞMASI VE KOMİSYON OLUŞTURULMASI
19.4.1 - Büyük Kongre’de kongre divanı oluşup gündem okunduktan sonra, gündemdeki sırasına göre konuşmasını yapmak üzere Genel Başkan’a söz verilir.
19.4.2 – - İşin önem ve niteliği itibariyle gündemde komisyon kurulmasına yer verilmiş veya usulüne uygun teklifle komisyon kurulması gündeme alınmış ise divan, Genel Başkan’ın konuşmasının ardından, genel kurulda aksine bir karar alınmazsa, beşer kişiden oluşacak komisyon üyelerinin seçimini, açık oylama ile gerçekleştirir. Her komisyon, bir başkan, bir sözcü ve bir raportör seçerek çalışma yapar.
19.4.3 – Komisyonların çalışma zamanı, gündem maddelerinin görüşülmesini aksatmayacak şekilde, divan heyeti tarafından belirlenir. Belirlenmiş sürede raporun hazırlanıp sunulmamış olması, tek başına kongrenin uzaması nedeni olarak öne sürülemez.
19.4.4 – Komisyonların çalışma zamanı, gündem maddelerinin görüşülmesini aksatmayacak şekilde, divan heyeti tarafından belirlenir. Belirlenmiş sürede raporun hazırlanıp sunulmamış olması, tek başına kongrenin uzaması nedeni olarak öne sürülemez
19.4.5 – Büyük kongre çalışmalarıyla ilgili olarak Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, belli konuların daha önce oluşturulacak komisyonlarca incelenmesini ve rapora bağlanmasını kararlaştırabilir. Bu takdirde ilçe, il, merkez ve yan kuruluşları temsil edecek şekilde büyük kongre delegesi sıfatını taşıyanlar arasından Divan Kurulunca 5 kişilik komisyon oluşturulur. Komisyonlar bu şekilde oluşturulmuş ise, genel kurulda sadece raporların müzakeresi ve oylaması yapılır.
19.5 – GÜNDEM MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK VE KONGRE MÜZAKERELERİ
19.5.1 – İlan edilmiş gündem maddeleri arasında sıra değişikliği veya başka bir konunun gündeme alınması, genel kurul kararıyla mümkündür.
19.5.2 – Gündem değişikliği taleplerinin görüşülüp karara bağlanabilmesi için, yazılı olarak kongre açılış başkanlığına veya gündemin okunmasından hemen sonra divana verilmiş olması zorunludur.
19.5.3 – Parti Tüzük ve programında değişiklik yapılmasına ilişkin veya Parti politikalarını ilgilendiren gündem maddesi tekliflerinin müzakereye açılabilmesi için, bu tekliflerin, Genel Başkan veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu yahut büyük kongre delegelerinin en az yirmide biri tarafından önerilmiş olması gerekir.
19.5.4 – Siyasi Partiler Kanunu’nun 14. maddesinin son bendinin ikinci cümlesinde yer alan konularla ilgili müzakere şartı oluşan teklifler, Büyük Kongrenin seçeceği bir komisyonda görüşüldükten sonra komisyon raporu ile birlikte incelenir ve karara bağlanır.
19.5.5 – Seçimler, gündemin kapanış şeklinde son maddesi hariç gündemin en son maddesi olarak yapılır.
19.5.6 – Görüşmeler, gündem sırasına göre yapılır. Müzakerelere katılım, talep sırasına göre yürütülür. Parti Genel Başkanı’na, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu adına söz isteyen kurul üyesine, komisyon başkanı ve sözcülerine, konuşma taleplerinde öncelik verilir.
19.5.7 – Faaliyet raporuna muhalefet şerhi bulunmayan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi, faaliyet raporu aleyhine söz alamaz ve konuşamaz.
19.5.8 – Büyük kongre için tek bir gün öngörülmüş ise, kongre, gündem maddeleri bitinceye kadar aralıksız devam eder.
19.6 – BÜYÜK KONGRE’DE YAPILACAK SEÇİMLER
Genel Başkan, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ile Merkez Disiplin Kurulu’nun ve Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulunun asıl ve yedek üye seçimleri, yargı gözetim ve denetimi altında gizli oy, açık tasnif esasına göre büyük kongre delegelerince seçilir. Yetkili Seçim Kurulu Başkanı, Tüzüğün 46.2 maddesinde belirtilen nitelik ve sayıda yeteri kadar sandık seçim kurulu oluşturur.
19.7 – BÜYÜK KONGRE’DE ADAYLIK VE SEÇİM HAZIRLIKLARI
19.7.1 – Büyük kongre delegesi olsun veya olmasın, Partiye kayıtlı her üye, Parti organlarına aday olabilir veya aday gösterilebilir.
19.7.2 – Genel Başkanlığa aday olabilmek için, büyük kongre üye tam sayısının en az yüzde yirmisinin yazılı önerisi gerekir. Bu öneri noter, divan başkanlığı veya divan başkanlığının görevlendireceği üyenin gözetiminde imzalanır. Aynı kişi, aynı kongrede seçimi yapılacak farklı organlara aynı anda aday olamaz ve aday gösterilemez. Böyle bir durumda, divan başkanı tarafından adaya tercih yapması gerektiği bildirilir. Tercihini belli etmeyen adayın hiç bir adaylığı işleme konmaz.
19.7.3 – Aynı kişi, aynı kongrede seçimi yapılacak farklı organlara aynı anda aday olamaz ve aday gösterilemez. Böyle bir durumda, divan başkanı tarafından adaya tercih yapması gerektiği bildirilir. Tercihini belli etmeyen adayın hiçbir adaylığı işleme konmaz.
19.7.4 – Büyük kongrede; Genel Başkan seçimi hariç, diğer bütün seçimler aynı anda ve birlikte yapılır.
19.7.5 – Tüzüğün, aday ve organ seçimlerine ilişkin 46. maddesinin, yukarıda yazılı olanlara aykırı olmayan hükümleri, Büyük kongrede seçimlerinde de aynen uygulanır.
19.8 – BÜYÜK KONGRENİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMASI
19.8.1 – Büyük kongre, Genel Başkan’ın veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun yahut büyük kongre delegelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağırılır. Olağanüstü toplantı gündemi çağrıyı yapan tarafından belirlenir ve gündem dışında başka konu görüşülemez.
19.8.2 – Delegeler tarafından yapılacak olağanüstü toplantı talepleri ile gündem ve delege imzalarının noter onaylı olması zorunludur. Bu taleplerin aynı konuyu içerir olması yeterli olup, ayrı zamanlarda ve parçalı olmaları talebin geçerli olmasına engel olarak yorumlanamaz. Ancak, işlem görmüş ve yeterli sayıya ulaşamamış talepler, sonraki başka bir toplantı isteminde imza eksikliğini gidermek için kullanılamaz.
19.8.3 – Şartların oluşması halinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilan ederek çağrı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapmak zorundadır.
19.8.4 – Genel Başkanlığın herhangi bir sebeple boşalması halinde; büyük kongre toplanıncaya kadar, Merkez Karar Yönetim Kurulu partiyi temsil yetkisini içinden seçeceği bir üyeye tevdii eder ve 45 gün içinde karar alarak, karar tarihinden itibaren en geç 90 gün içinde büyük kongreyi toplar. Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun veya Merkez Disiplin Kurulu’nun herhangi bir şekilde boşalması halinde Genel Başkan veya Merkez Karar Yönetim Kurulu 15 gün içinde karar alarak karar tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde büyük kongreyi toplar.
19.8.5 – Genel Başkanlığın, Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun veya Merkez Disiplin Kurulunun herhangi bir sebeple boşalması hali dışında seçimin olağanüstü toplantı sebebi olabilmesi için Genel Başkan’ın veya Büyük Kongre delege tamsayısının salt çoğunluğunun yazılı talebi gerekir.
19.9 – BÜYÜK KONGRE TUTANAKLARI
Seçim kurulunca ilan edilen seçim sonuçları ile kongreye ait bütün tutanak ve belgeler, divan üyelerinin imzalarını taşıyan bir tutanağa bağlanarak divan başkanı tarafından dizin listesi ekinde Parti Genel Başkanına tevdi olunur.
19.10 – BÜYÜK KONGRE SEÇİMLERİYLE İLGİLİ İTİRAZ
Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile seçim sonuçlarına karşı, tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim kurulu başkanına itiraz edilebilir. Bu itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Hâkimin kararı, seçimlerin iptali ve yenilenmesi yönünde ise, seçimler için belirleyeceği günde, kongrede kesinleşmiş aday listelerine göre sadece seçimler yapılır.
20 – MERKEZ KARAR VE YÖNETİM KURULU (MKYK)
20.1 – MERKEZ KARAR VE YÖNETİM KURULU OLUŞUMU, ÇALIŞMA ESASLARI
20.1.1 – Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, büyük kongreden sonra Partinin en üst karar ve yönetim organı olup büyük kongrece gizli oyla seçilen 15 üyeden oluşur. Ayrıca 8 yedek üye seçilir.
20.1.2 – MKYK, kanun ve Tüzükte yer alan toplantı ve karar yeter sayısı ile oylama şekline ilişkin ayrık durumlar dışında, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Oylamalar, gizlilik kararı alınmamış ise, açık oylama şeklinde yapılır. Açık oylama sonucunun eşit olması halinde, Genel Başkan’ın katıldığı görüş kabul edilmiş sayılır. Gizli oylama sonucunun eşit olması halinde, oylama iki kez daha tekrarlanır. Eşitlik bozulmaz ise, sonraki toplantıda konu bir kez daha oylanır. Eşitlik yine bozulmazsa, oylama konusu reddedilmiş sayılır.
20.1.3 – MKYK, en az ayda bir olağan toplantı yapar. Olağan toplantıların zaman, yer ve tarihleri, kurulca kararlaştırılır. Kurul, Genel Başkan’ın veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üye tam sayısının 1/3’ünün talep etmesi hallerinde olağanüstü toplanır. Olağan üstü toplantının tarihi ile yer ve zamanı üyelere duyurulur. Bir yıl içinde peş peşe 4 veya bir yıl içinde geçerli bir mazereti olmaksızın 6 kez toplantılara katılmayan üye, kurul üyeliğinden istifa etmiş sayılır. Bu durumun kurulca tespitinden sonra üyelik boşalmasına ilişkin Tüzük hükmü uygulanır.
20.1.4 – MKYK gündem esasına göre müzakereler yapar, kararlar alır. Kurul üyelerinin her biri, gündem teklifinde bulunabilir. Karşı görüş olması halinde yapılacak oylama sonucuna göre işlem yapılır.
20.2 – MERKEZ KARAR VE YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
20.2.1 – Partiyi; parti tüzüğü ve programı hükümleri ve parti ilkelerine göre yönetmek.
20.2.2 – Büyük kongre kararlarını uygulamak.
20.2.3 – Gerekli görülen il ve ilçelerde teşkilat kurmak, kaldırmak.
20.2.4 – Partinin ilke ve hedeflerini tanıtıp yaymak için gerekli çalışmaları planlamak, uygulamak ve uygulatmak.
20.2.5 – Parti Teşkilatı’nın kanunlara, tüzük ve yönetmeliklere uygun şekilde çalışmasını denetlemek, gerekli gördüğü yerlere bu amaçla müfettişler görevlendirmek.
20.2.6 – Türkiye Cumhuriyetinde ve dünyada ki oluşan sorunlar hakkında partinin görüşünü belirlemek,
20.2.7 – Milletvekili seçimlerinde seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler ile ittifak yaparak seçime katılmak, ittifak protokolünü onaylamak veya ittifaktan vazgeçmeye karar vermek, seçimlerde başka partilerle işbirliği yapmak gibi konularda karar vermek. Seçimlere katılma şartlarını taşıdığı halde seçime katılmayan başka bir parti üyesinin, karardan önce üyenin ve partisinin ayrı ayrı yazılı muvafakatlerinin alınması şartıyla Partimiz listesinden aday gösterilmesine karar vermek.
20.2.8 – Büyük Kongreye arz edilecek faaliyet raporlarını, gelir-gider cetvellerini, bilânço ve kesin hesap raporlarını ve Büyük Kongre gündeminde bulunan diğer konuları hazırlamak ve Büyük Kongreye sunmak.
20.2.9 – Partinin çalışma ve faaliyetlerinin planlamasını yapmak ve bu planlar için gerekli harcamaların bütçelerini hazırlamak, hazırlatmak.
20.2.10 – Tüzükte belirtilen veya tüzükte belirtilmemiş olmakla beraber parti çalışmalarının gerektirdiği yönetmelikleri hazırlamak ve bunları kabul etmek.
20.2.10 – Kademelerden gelen görev ve yetkisi içindeki teklifleri incelemek, karara bağlamak, görevi dışında olanları takip etmek ve ilgili kademeyi bilgilendirmek.
20.2.11 – Seçimlerle ilgili her tür seçim mekanizması ile çalışma yöntem ve stratejilerini belirlemek, Partinin seçim çalışmalarını ve seçimleri sevk ve idare etmek, ettirmek
20.2.12 – Partinin çalışma ve amaçlarına uygun olarak taşınır ve taşınmaz mal alımına, satımına, işletilmesine, mevcut varlıkları üzerinde lehte veya aleyhte her tür ayni veya borçlandırıcı takyitler oluşturulmasına karar vermek,
20.2.13 – Genel başkanın teklifi üzerine Merkez Yürütme Kurulu ile alt kademeler yönetim ve yürütme organları üye sayısını belirlemek, gerektiğinde artırmak veya azaltmak,
20.2.14 – Parti gelirlerini artırıcı kararlar ve politikalar tespit etmek ve uygulamak.
20.2.15 – Partinin Cumhurbaşkanı adayını belirlemek.
20.2.16 – Partinin ilke ve hedefleri ışığında, Türkiye ve dünya siyaseti ölçeğinde, öncelikle Parti kademelerinde görev almış olanların ve Parti üyelerinin eğitim ve bilgilenmeleri ve demokrasi kültürünün gelişmesi ve yerleşmesi amacıyla, siyaset okulu veya siyaset enstitüsü oluşturmak gibi gerek göreceği her tür yasal ve siyasal çalışmalar yapmak ve yaptırmak.
21 – GENEL BAŞKAN
21.1 – GENEL BAŞKANIN SEÇİMİ
Parti Genel Başkan’ı, büyük kongre tarafından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilir. İlk iki oylamada hiçbir aday salt çoğunluğa ulaşamamış ise, ikinci oylamada en çok oy alan iki adayla üçüncü tur oylama yapılır. Üçüncü turda yapılan oylamada en çok oy alan aday genel başkan seçilmiş olur. Genel başkan adaylık başvuruları kongre divan başkanlığına yapılır. Divan başkanlığı, adaylık başvurularını tüzüğün 19.7 Maddesine göre göre ilan edip kesinleştirir. Birden fazla aday olması halinde her aday için farklı renkte ayrı oy pusulası kullanılır. Kongre gündeminde önce genel başkan seçimi yapılır. Genel Başkan seçimi tamamlanmadan diğer organ seçimlerine geçilemez. Seçilen Genel Başkan, yerine yenisi seçilinceye kadar görevine devam eder.
21.2 – GENEL BAŞKANIN GÖREV VE YETKİLERİ
21.2.1 – Genel Başkan Partinin disiplin kurulları ve Parti içi demokrasi hakem kurulları hariç, MKYK’nın ve bütün Parti teşkilatının tabii başkanı olup, büyük kongreye karşı şahsen sorumludur.
21.2.2 – Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun vermiş olduğu kararları uygular.
21.2.3 – Genel Başkan Yardımcılarının görev dağılımını yapar. Gerekli görürse, Genel Sekretere ve Genel Başkan Yardımcılarına, MKYK üyeleri içinden ve dışından yeterince yardımcı atar. Merkezdeki yan kuruluşların Genel Başkanlarını atar.
21.2.4 – Adli, idari, mali ve benzeri her tür kamusal kurum ve kuruluşlar nezdinde davalı veya davacı olarak Partiyi temsil eder.
21.2.5 – Parti adı altında yapılan işlem ve eylemlerin Anayasa, kanun, Tüzük ve Yönetmelik hükümlerine göre icra edilmesini ve Büyük Kongre ile Merkez Karar ve Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını sağlar.
21.2.6 – Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna, Başkanlık Divanına TBMM Grubuna başkanlık eder, kurulların gündemini hazırlar, birleşik toplantılara başkanlık eder. Kendisinin toplantıya katılamaması halinde Genel Sekreter başkanlık eder, Genel Sekreterinde katılamaması durumunda, Genel Başkan bir Genel Başkan Yardımcısını görevlendirir.
21.2.7 – Partililer ve Parti teşkilat kademeleri arasında verimli çalışmayı sağlar, Parti üst organlarının müşterek çalışmalarına başkanlık ve nezaret eder.
21.2.8 – Merkez Yürütme Kurulu üyeleri arasında iş bölümü yapar, gerek görmesi halinde iş bölümünü değiştirir.
21.2.9 – Bilgi ve tecrübelerinden yararlanacağı kimseleri danışman olarak tayin eder.
21.2.10 – Genel merkezde hizmet birimlerinin kuruluş, kadro ve atama işlemleri ile sürekli istihdam olunacak hizmetli ve uzmanların tayin, terfi ve işten çıkarılmaları konularını, ilgili MYK üyesinin önerilerine göre karara bağlar.
21.2.11 – Kanunların ve parti tüzüğünün kendisine vermiş olduğu bütün yetkileri kullanır.
21.3 – GENEL BAŞKAN VEKİLİ
21.3.1 – Genel Başkan Vekili MKYK üyeleri arasından Genel Başkan tarafından belirlenir.
21.3.2 – Genel Başkan Vekili Genel Başkanın verdiği görevleri ifa eder, yetkileri kullanır.
21.3.3 – Genel Başkanın yokluğunda Genel Başkan Vekili MKYK ve MYK toplantılarına Başkanlık eder.
21.3.4 – Bu madde hükmü yan kuruluşlar ile Genel Merkez dışındaki teşkilat kademelerinde uygulanmaz.
21.4 – GENEL BAŞKANLIĞIN BOŞALMASI
21.4.1 – Genel Başkanlığın herhangi bir nedenle boşalması halinde MKYK on gün içinde toplanarak üyelerinden birini Genel Başkanvekili seçer ve yeni Genel Başkan’ı seçmek üzere büyük kongrenin olağanüstü toplanma tarih, yer ve zamanını kararlaştırır.
21.4.2 – Genel Başkan seçiminin yapılacağı olağan üstü büyük kongre, boşalma tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde gerçekleştirilir.
22 – MERKEZ YÜRÜTME KURULU
22.1 – MERKEZ YÜRÜTME KURULUNUN OLUŞUMU VE ÇALIŞMA ESASLARI
22.1.1 – Merkez Yürütme Kurulu; Genel Başkan, Genel Başkan Vekili, Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter ile TBMM parti grup başkanı ve grup başkanvekillerinden oluşan en üst icra kuruludur.
22.1.2 – Genel Başkan, MYK’nın başkanıdır. Genel Başkan’ın veya Genel Başkan Vekilinin yokluğunda protokol sırasındaki genel başkan yardımcısı kurula başkanlık eder.
22.2 – MERKEZ YÜRÜTME KURULUNUN GÖREV YETKİLERİ
22.2.1 – Büyük kongrede alınmış kararlar ile MKYK tarafından alınan kararların ve verilen talimatların icrasını sağlamak, MKYK’nin gündemini hazırlamak,
22.2.2 – Partinin üye, her kademe kurum, kuruluş ve ünitelerinin etkili bir çalışma temposunu sağlayabilmeleri için teşkilat içi eğitim programlarını gerçekleştirmek, alınmış kararlar ile yapılması gereken iş ve eylemleri icra etmek, gerekli uyum ve koordinasyonu sağlamak,
22.2.3 – Partinin TBMM Grubu ile Genel Merkez ve tüm teşkilat kademeleri arasında temas ve bağlantıyı temin etmek.
22.2.4 – Partinin hükümet, diğer Partiler, çeşitli resmi veya sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşlar ile olan ilişkilerini düzenlemek, geliştirmek ve sürdürmek.
22.2.5 – Doğacak durum ve gelişmeler karşısında Partinin duruş ve görüşünü saptamak ve Genel Başkan’a sunmak,
22.2.6 – Teşkilata duyurulması gerekli MKYK kararlarını, ilgili üyesi aracılığıyla teşkilata tamim etmek, gereğini talep ve takip etmek.
22.2.7 – Parti tüzüğü ve MKYK’nın kararları çerçevesinde kademe teşkilatlarının belirli takvime göre kongrelerini yaptırmak,
22.2.8 – Tüzüğe göre MKYK kararını gerektiren konu ve talepler hakkında, MYK görüşünü açıklayan bir rapor ile konuyu MKYK gündemine taşımak,
22.2.9 – Partinin faaliyet raporu ile yıllık bütçe ve uygulanan bütçenin kesin hesap ve bilançolarını, büyük kongreye sunulmak üzere MKYK’nın onayına tevdi etmek.
22.2.10 – Zorunlu hallerde Tüzükteki münhasır yetki konuları hariç olmak ve toplanacak ilk MKYK’ya sunulmak kaydıyla, gerekli her türlü karar ve tedbirleri almak ve uygulamak, Tüzükle verilmiş tüm yetkileri kullanmak ve görevleri yapmak.
22.3 – GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI
22.3.1 – Genel Başkan Yardımcısı ( Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu )
22.3.2 – Genel Başkan Yardımcısı ( Teşkilattan Sorumlu )
22.3.3 – Genel Başkan Yardımcısı ( Seçim İşlerden Sorumlu)
22.3.4 – Genel Başkan Yardımcısı ( Tanıtım ve Medyadan Sorumlu)
22.3.5 – Genel Başkan Yardımcısı ( Dış İlişkiler ve Dış Temsilciliklerden Sorumlu)
22.3.6 – Genel Başkan Yardımcısı ( Sosyal Politikalardan Sorumlu)
22.3.7 – Genel Başkan Yardımcısı ( Yerel Yönetimlerden Sorumlu)
22.3.8 – Genel Başkan Yardımcısı ( Ekonomiden Sorumlu)
22.3.9 – Genel Başkan Yardımcısı ( Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu)
22.3.10 – Genel Başkan Yardımcısı ( İnsan Haklarından Sorumlu)
22.3.11 – Genel Başkan Yardımcısı ( Mali ve İdari İşlerden Sorumlu)
22.3.12 – Genel Başkan Yardımcısı ( Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu)
22.3.13 – Genel Başkan Yardımcısı ( Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinden Sorumlu)
22.3.14 – Genel Sekreter
Genel Başkan tarafından iş bölümü görevlendirmesi yapılır. Hizmet ve çalışma koşulları gereği MYK’nın üye sayısını azaltmak, yeni görev alanları ihdas ederek artırmak, yukarıda yazılı iş bölümü şeklini kısmen veya tamamen değiştirmek, ayırmak yahut birleştirmek şeklinde yeniden biçimlendirmeye, Genel Başkan’ın teklifi üzerine MKYK yetkilidir.
MYK üyeleri, bulunmadıkları zamanlarda kendilerine hangi üyenin vekâlet edeceğini, yazılı olarak kurul üyelerine bildirirler.
22.4 – MALİ VE İDARİ İŞLERDEN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI
Mali ve idari işlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı; Parti merkez teşkilatının bütün mali işlerini, harcamalarını, gelirlerin tahsilini, muhasebe esaslarına göre gerçekleştirmek ve bu işlere nezaret etmek, mali sözleşmelerin usulüne ve mevzuata uygun olarak yapılıp icra edilmesini sağlamakla yetkili, görevli ve sorumludur. Mali ve idari işlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı Siyasi Partiler Kanunu’nun 73 ve 74. madde gereklerine uygun olarak, teşkilatın yıllık bütçesi ile bilançolarını, gelir ve gider cetvelleri ile kesin hesabını hazırlayarak MKYK tarafından karara bağlanmak üzere MYK’ya sunar. Bütçe işlemlerinin zamanında yapılmasını ve ilgili yerlere tevdi edilmesini takip eder ve gerçekleştirir. Mali ve idari işlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı tarafından teklif edilen ve Genel Başkan tarafından atanan genel muhasip, mali ve idari işlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısının haiz olduğu yetkileri ona niyabeten kullanır. Genel muhasip, Partinin muhasebe işlerine ait harcama evraklarını, mali ve idari işlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı ile onun yokluğunda MYK üyelerinden birisi ile birlikte imza eder.
22.5 – GENEL SEKRETER
Genel sekreter, MKYK ve MYK toplantı tutanaklarını düzenler, kararları zapta geçirir, imza edilmelerini sağlar ve uygulanmalarını takip eder. Genel merkezin gelen-giden her türlü evrak işleri ile yazışmalarının düzenlenmesinden, MKYK ile MYK’nın gündemlerinin hazırlanmasından ve takibinden sorumludur. Genel sekreter, davacı veya davalı olarak her tür yargı merciinde, özel veya resmi daire, kurum ve kuruluşlarda, gerçek kişiler ile özel veya resmi tüzel kişiliklerle olan ilişkilerde Genel Başkan adına bizzat veya vekille Partiyi temsil eder. Genel sekreterlik, genel evrak kaydının tutulduğu birim olarak, Partinin yazışma ve haberleşme ünitesidir. Partinin bütün resmi ve Parti içi yazışmaları, genel sekreterin gözetim ve denetimi altında genel sekreterlik birimi aracılığıyla yapılır. Genel sekreter, Partinin sağlam bir arşive sahip olmasından sorumludur.
23 – MERKEZ DİSİPLİN KURULU
23.1 – Merkez Disiplin Kurulu, Büyük Kurultay’ca seçilen (7) asıl ve (4) yedek üyeden oluşur.
23.2 – Merkez Disiplin Kurulu; Genel Başkan’ın, Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyeleri’nin, kendi başkan ve üyelerinin, merkezdeki yan kuruluş başkan ve üyelerinin, bölgelerdeki koordinasyon kurulu üyelerinin, İl Başkanları’nın, İl Yönetim ve Disiplin Kurulu Üyeleri’nin, Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları’nın, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri’nin, Partinin Kurucu Üyeleri’nin işlemiş oldukları disiplin suçlarını inceleyip Siyasi Partiler Kanunu’nun 57. Maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla kesin karara bağlar.
23.3 – Merkez Disiplin Kurulu, İl Disiplin Kurullarınca verilen ve itiraz yoluyla gelen disiplin kararlarını inceler, onaylar veya bozar. Merkez Disiplin Kurulu’nun itirazı üzerine vereceği karar Siyasi Partiler Kanunu’nun 57. Maddesi hükmü saklı olmak üzere kesindir.
23.4 – Merkez Disiplin Kurulu kendiliğinden disiplin soruşturması yapamaz. Ancak Merkez Karar Yönetim Kurulu’nca veya Genel Başkanlıkça kendisine intikal ettirilen dosya ve konuları inceleyip karara bağlar.
23.5 – Merkez Disiplin Kurulu’nun çalışma usulleri, görev ve yetkileri “Genel Disiplin İşleri Yönetmeliği” ile belirlenir. Müfettiş Görevlendirme Parti kendi içinde herhangi bir teşkilat sorunu üzerine; il ve ilçeler teşkilatları ile ilgili olarak muhatapları ve tanıkları dinlemek, ilgili İl ve İlçelerin defter ve kayıtlarını incelemek ve sonuçta raporunu Başkanlık Divanı veya MKYK’ya sunmak üzere müfettişler görevlendirilebilir. Buna “Parti İçi Araştırma ve Teftiş Komisyonu” denir. Bu komisyon üyeleri en az üç üyeden, en çok beş üyeden oluşur. Bu üyeler MKYK asıl veya yedek üyeleri, YDK üyeleri veya İl Başkanları veya bunların dışındaki kişiler arasından MKYK tarafından seçilir. Komisyon Başkan, sekreter, kâtip üyelerini kendisi seçer.
24 – GENEL İSTİŞARE KURULU
24.1 – Genel İstişare Kurulu; Başkanlık Divanı, Merkez Karar Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu Üyeleri ile Bölge Koordinatörleri, Yan Kuruluşlar Genel Başkanları, İl Başkanları, Belediye Başkanları ve bunların dışında Başkanlık Divanı’nın belirleyeceği üyelerden oluşur.
24.2 – Genel İstişare Kurulu toplantılarına Genel Başkan Başkanlık eder. Raportörlüğünü Genel Sekreter yapar.
24.3 – Genel İstişare Kurulu en geç altı ayda bir toplanır. Gündem Başkanlık Divanı’nca belirlenir. Gündem dışı konuşma ve önerilere bir engel getirilemez. Her üye görüşünü açıkça ifade etmek imkânına sahiptir. Genel İstişare Kurulu’nun kararları tavsiye niteliğindedir.
25 – YÜKSEK DANIŞMA KURULU
25.1 – Yüksek Danışma Kurulu, millet, memleket ve camiamıza emeği geçen, şahsiyet ve ahlâkı ile toplumda örnek teşkil eden kişilerden oluşur.
25.2 – Kurulun yirmi (20) üyesi vardır. Kurul; başkanını, iki yardımcısını ve sekreterini kendi arasından seçer. Kurulun yirmi (20) üyesinden on (10) üye MKYK, on (10) üye de Genel Başkan tarafından seçilir.
25.3 – Kurul, Partinin en yüksek danışma kurulu vasfını taşır. Genel Başkanın, Başkanlık Divanının, MKYK ve parti üyelerinin; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Bakanlar, Bakan Yardımcıları ve milletvekillerinin partinin fikir çizgisi, siyasî-ahlâkî gelenekleri ve iç nizamlarına uygun davranmaları konusunda tavsiyelerde bulunur.
25.4 – Kurul üyelerinin milletvekili, belediye başkanı ve benzeri görevlere aday olmaları halinde üyelikleri düşer. Herhangi bir sebeple kurul üyeliğinden ayrılan üyenin yerine seçildiği usulle yenisi gelir.
26 – AKADEMİK DANIŞMA KURULU
26.1 – Başkanlık Divanı’nca ihtiyaç duyulan konu ve zamanlarda Akademik Kurul oluşturulur. Bu kurulun kimler tarafından teşekkül ettirileceği Başkanlık Divanı’nca belirlenir.
26.2 – Kurulun görevleri ihtiyaç duyulan konularda akademik çalışmalar yapmak, bilgi üretmek, partiyi bilgi bakımından desteklemektir. Kurulun raportörlüğünü Genel Sekreter yapar.
27 – TBMM KURULLARI TBMM PARTİ GRUBU
27.1 – Siyasi Partiler Kanunu’nda belirlenen Milletvekili sayısına ulaşıldığında TBMM Parti Grubu kurulur.
27.2 – Grubun kurulduğu Genel Başkanlık tarafından TBMM Başkanlığı’na bir yazı ile bildirilir. Grubun kurulduğunun bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içinde, grubu oluşturan milletvekilleri tarafından “Grup İç Yönetmeliği” hazırlanarak milletvekillerinin onayına sunulur. İç Yönetmeliğin milletvekillerinin salt çoğunluğu tarafından kabul edilmesi zorunludur. Bu şekilde hazırlanan İç Yönetmelik, TBMM Başkanlığı’na gönderilir. Parti Genel Başkanı milletvekili ise Parti Grubu, Parti Grubu Yönetim Kurulu’nun başkanıdır. Genel Başkan milletvekili değilse, Parti Grubu kendi arasından Grup Başkanı’nı seçer. İlk iki turda salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde, 3. turda en çok oy alan aday seçilmiş olur.
27.3 – TBMM Parti Grubu tarafından her yasama yılı başında partinin TBMM’deki üye sayısı dikkate alınarak belirlenen sayıda Grup Başkan Vekilleri ve Grup Yönetim Kurulu üyeleri seçilir. Seçim usul ve esasları ile seçileceklerin sayısı İç Yönetmelik’te belirtilir. Genel Başkan dışındaki Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyeleri TBMM Parti Yönetim Kurulu’nda görev alamazlar. TBMM Parti Grubu’nda seçimlere ait oylamalar ile milletvekillerini bağlayıcı konulara ilişkin kararların oylamaları gizli oyla yapılır. Bakanlar Kurulu’na veya bir Bakan’a TBMM’de veya grupta güven veya güvensizlik oyu verilmesi konusunda karar alma yetkisi, Parti Grubu’na aittir. Bu yetki başka bir organa veya mercie bırakılamaz.
28 – TBMM PARTİ GRUP ÜYELERİNİN GÖREVLERİ
28.1 – TBMM çalışmalarında partinin programına, temel ilkelerine, alınan grup kararlarına uymak ve bunları desteklemek zorundadırlar. Grup tarafından karara bağlanmamış olan durumlarda Meclis’teki oy ve konuşmalarında serbesttirler.
28.2 – Mazeretleri olmadıkça TBMM Genel Kurulu ve Komisyonları ile Parti Grubu’nun çalışmalarına katılmak zorundadırlar.
28.3 – TBMM Parti Grubu’nun teşekkülü, çalışma usul ve esasları, seçim usulleri ve Tüzükte belirtilmeyen hususlar için “Grup İç Yönetmeliği” düzenlenir.
29 – TBMM GRUP DİSİPLİN KURULU
29.1 – TBMM Grup Disiplin Kurulu, grubu oluşturan milletvekilleri arasından, her yasama yılında partinin TBMM’deki üye sayısı dikkate alınarak Grup İç Yönetmeliği’nde belirtilen sayıda üyeden oluşur.
29.2 – TBMM Grup Disiplin Kurulu, kendi üyeleri arasından bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı bir de Sekreter seçer. Grup Disiplin Kurulu üye tam sayısının en az üçte ikisi çoğunluğu ile toplanır, toplananların salt çoğunluğu ile karar verir. Diğer disiplin kurullarının görev ve yetki alanına giren disiplin cezalarını partili milletvekillerine tatbike Grup Disiplin Kurulu yetkilidir. Ancak partiden, geçici veya kesin çıkarma cezaları Müşterek Disiplin Kurulu tarafından verilir.
29.3 – Grup Disiplin Kurulu’nun çalışma usulleri, kovuşturulması gerekli fiiller, disiplin cezaları ve itiraz şekilleri Disiplin İşleri Yönetmeliği’nde belirlenir.
30 – MÜŞTEREK DİSİPLİN KURULU
30.1 – Müşterek Disiplin Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu ile TBMM Grup Disiplin Kurulu üyelerinden meydana gelir.
30.2 – Merkez Disiplin Kurulu’nun Başkanı ve Başkanlık Divanı Müşterek Disiplin Kurulu’nun da Başkanı ve Başkanlık Divanı’dır.
30.3 – Partili milletvekillerinin partiden geçici veya kesin olarak çıkarılmalarını gerektiren söz, tutum ve davranışlardan dolayı, haklarında disiplin kovuşturması yapmaya ve karar vermeye Müşterek Disiplin Kurulu yetkilidir. Müşterek Disiplin Kurulu’nun çalışma usul ve esasları Disiplin İşleri Yönetmeliğinde belirlenir.
İL TEŞKİLATI
31 – İL KONGRESİ
31.1 – İl teşkilatının en üst karar ve denetim organı olan il kongresi, seçilmiş ve tabii delegelerden oluşur.
31.2 – İl başkanı, il yönetim kurulu ve il disiplin kurulu asıl ve yedek üyeleri ile ili temsil edecek büyük kongre asıl ve yedek delegelerinin ve il parti içi demokrasi hakem kurulu üyelerinin seçimlerini yapar.
31.3 – Gündemindeki konuları müzakere edip karara bağlar.
32 – İL KONGRESİ DELEGELERİ
32.1 – İl kongresi, ilçe kongrelerince seçilmiş delegeler ile tabii delegelerden oluşur. İlin seçilmiş delege sayısı 600’ü geçemez. Hangi ilçenin kaç delege ile il kongresinde temsil olunacağı belirlenme şekli: Önce her ilçeye beşer delegelik tahsis edilir. Tahsis toplamı, 600’den düşülür. Kalan sayının, kongre öncesi yapılmış son milletvekili genel seçiminde Partinin o ilde almış olduğu toplam oya bölünmesiyle kat sayı elde edilir. Bu kat sayının, Partinin ilçede almış olduğu toplam oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek rakama beş adet tahsisin ilavesiyle ulaşılacak rakam, o ilçenin il kongresi için seçeceği delege sayısını oluşturur.
32.2 – İl bünyesinde, seçimlerden sonra üçten fazla yeni ilçe kurulmuş olması veya il kongresinin yapılacağı tarihe göre genel seçim yapılmamış veya partinin seçimlere katılmamış olması gibi hallerde; yapılmış son yerel seçimler, bu seçimlerle ilgili birinci cümlede yer alan nedenlerin varlığı halinde ise il ve ilçe seçmen sayıları esas alınarak yukarıda yazılı yöntemle ilçelerin temsil olunacağı il kongre delege sayıları belirlenir.
33 – İL KONGRESİ TABİİ DELEGELERİ
İlin partili milletvekilleri, seçimle görev almış il yönetim ve il disiplin kurulu başkan ve üyeleri ile partili il ve büyükşehir belediye başkanları, il kongresinin tabii delegeleridirler.
34 – İL BAŞKANI
34.1 – İl Başkanı, İl Kongresince gizli oyla seçilir.
34.2 – İl Başkanı İl Yönetim Kurulu’nun başkanı olup il sınırları içinde partiyi temsil eder, bağlı teşkilatları ve yan kuruluşlarını denetler.
34.3 – İl’e bağlı yan kuruluş yöneticilerini kendi merkezlerine teklif eder, ilçelerine bağlı yan kuruluş yöneticilerini atar. Partinin İl Genel Meclisi Grubu’na başkanlık eder, Belediye Meclisi Grubu’na katılır.
34.4 – İl Başkanı mali konulu evrakları muhasip üye ile birlikte imzalar.
34.5 – İl Başkanı’nın işten el çektirilmesi veya il Başkanlığı’nın boşalması hallerinde Tüzüğün 37. Maddesi hükümleri uygulanır.
35 – İL YÖNETİM KURULU
35.1 – İl Yönetim Kurulu İl kongresi tarafından gizli oyla seçilir.
35.2 – İl Yönetim Kurulu illerde en az 7, en fazla 40, büyükşehirlerde en fazla 60, yedek üye sayısı ise asıl üye sayısının en fazla üçte biri kadar kişiden oluşur.
35.3 – İl yönetim kurulu kendi arasından yeteri kadar başkan yardımcısı, sekreteri, muhasibi ve gerek görüldüğü hallerde yardımcılarını seçer.
35.4 – İllerde; il başkan yardımc